Resa till Ebeltoft 2018

Onsdag 11 juli

Onsdagen den 11 juli påbörjade vi resan till Nordisk NautiCat träffen som vart annat år hålls i något av de nordiska länderna Sverige, Norge och Danmark. I år var det den danska klubben som höll i arrangemanget, då de även firade 25-årsjubilleum som klubb. Resan till Ebeltoft planerade vi att göra i tre etapper. Första etappen startade vi kl 10.30 från hemmahamnen Åstol. Först gick vi till Rönnäng för att bunkra bränsle, sedan bar det av mot Läsö. Satte seglen utanför Hättans fyr, men för att komma fram i tid var vi tvungna att starta maskinen efter en liten stund då det var för svag vind. Var framme i Västhamnen på Läsö vid kl. 20.30. och hittade en plats utanpå två andra båtar. Fick höra under kvällen att det varit kallaballik i hamnen under dagen då det varit så många gästbåtar. Ytterligare ett flertal kom efter oss.

Torsdag 12 juli

Vaknade tidigt på Läsö. Tog en promenad i hamnen och i byn. Köpte lite bröd i en bakstuga i hamnen, men gjorde annars inga större utsvävningar på Läsö utan vi ville komma iväg. Lämnade Västhamnen vid 8-tiden och styrde söderut till Bönnerup i Danmark där vi anlände kl 19.00. Efter en mycket varm dag på havet tog vi ett bad och sedan åt vi en stjerneskud på hamncaféet.

Fredag 13 juli

Vaknade tidigt och gjorde iordning båten för en sista etapp ner till Ebeltoft. Innan vi åkte tog vi en promenad i Bönnerups fiskhamn och passade på att besöka hamnföreningens klubbhus. Bönnerup är verkligen en hamn att rekommendera för den som vill ha lugn och ro samt äta gott.

Lämnade Bönnerup vid 9.30-tiden och anlände till Ebeltoft kl 18.00 där grillfest väntade tillsammans med besättningar från ett 50-tal olika NautiCat-båtar från Sverige, Norge och givetvis även Danmark.

Lördag 14 juli

Startade dagen med en rundtur i ett sightseeing-tåg i centrala delarna av Ebeltoft. Tog sedan en promenad  och besökte bland annat museet där vi fick till viss del ta del av stadens utveckling från ett fattigt handelscentra till ett turistparadis under 1900-talet.

Återvände till hamnen och den Fisk och rökerirestaurang som finns där. Återigen blev det en stjerneskud som var helt fantastisk. Senare blev det vin- och öl-provsmakning i hamnens egna spritbutik.

Dagen avslutades med jubileumsfest i hamnen för alla deltagarna. Då hade även en båt från Island anslutit sig.

Lite extra bilder från de samlade båtarna på Nordisk Träff för NautiCatbåtar i Ebeltoft

Söndag 15 juli

Söndagen var dags för avfärd. Vi sa hej då till en del norska och danska vänner då de skulle åka tidigt. Vi själva hade anmält oss för en visning av Fregatten Jylland på förmiddagen.

Efter lunch kom vi iväg på vår hemfärd. Första etappen blev till Grenå. När vi anlände dit hittade vi två norska Nauticat 36:or som vi lärt känna. De hade lagt sig i gästhamnen utmärkt med ”min 13 m”. Norskarna tog det för mindre än 13 meter, så det passade oss utmärkt.

Måndag 16 juli

Vi lämnade Grenå redan kl 8.30 och styrde mot Anholt. Kom fram till en överfylld hamn. Efter en långtids snirklande och väntande gav hamnkapten besked. Vi fick lägga oss som nummer två bakom de båtar som låg med boj mot bryggan. Enda villkoret som alla var tvungna att följa var att inte gny på varandra.

Åt ytterligare en stjerneskud och tog sedan en promenad på ön upp till själva samhället. Insåg att Anholt på sommaren var inget för oss. Alldeles för mycket turister och saknade den rätta känslan när det gällde samhället och byggnader etc. Hade vi gett ön lite mer tid hade säkert miljön varit helt fantastisk, men hamnområdet avskräckte.

Tisdag 17 juli

Blev väckta kl 07.00 av att killen i båten innanför oss knackade på fönstret. Han hade hittat en ledig plats på bryggan intill och hade påbörjat en flytt av sin båt dit. Lossat alla förtöjningar så att vi som låg utanpå honom flöt in i framförvarande båtar. Rena kalabaliken. Det visade sig sedan att han var insnärjd i framförvarande båts akterförtöjning. Båten utanför tog den bättre bryggplatsen och vi beslutade oss för att ge oss av.

Hade en härlig men lång tur upp till Vrångö där vi anlände kl 18.00. Vi blev tilldelade bästa platsen som enda båt vid kajen för fiskebåtarna, precis utanför affären. Om det var en följd av att en äldre herre som var hamnkapten såg att vi var från Åstol blev kvällens diskussionsämne till de härliga kräftorna vi köpte på kajen.

Onsdag 18 juli

Vi kom iväg från Vrångö relativt sent då vi tillbringade förmiddagen i duschen och tog en promenad på ön. När vi väl kom iväg tonade ett mörkt oväder upp sig akterut när vi kom till Vinga. Det höll sig dock söder om Göteborg så vi kom hem, om än i lite blåsigare väder, torra.

Vid 18-tiden kom vi fram till Åstol efter en färd på ca 280 Nm under åtta dagar.