Semester 2023

Onsdag den 19 juli 2023

Då var vi iväg igen på en ny semestersegling. Någon dag senare än planerat på grund av blåst. I går låg medelvinden på cirka 13 m/s och betydligt mer i byarna. I dag var det cirka 11 m/s, så det var något bättre. Kom iväg från ett Åstol som var ganska tomt på båtar. Normalt brukar det vara fullt i hamnen 60-70 båtar. I natt var det bara 17 och så har det sett ut den senaste veckan.  Vi kastade loss vid 11-tiden och gick till Stansvik för att hämta saker i bilen, för att sedan gå till Mollösund för att tanka. Fyllde på drygt 200 liter Ecopar, för att sedan gå norrut. Det närmaste målet är att ta oss till Halden för Nordisk Nauticat-träff i helgen, dit vi gärna vill komma fram till redan i morgon. Gick inomskärs och rundade Bohus-Malmön för att sedan lägga till vid gästhamnen i Hasselösund. Hade haft kontakt med Labbe och Susanne från Marstrand på vägen upp, så de väntade på oss när vi anlände. Åt lite räkor och tog en öl hos dem innan kvällen var slut.

Torsdag den 20 juli 2023

Gick upp kl 06.30 för att komma i väg tidigt. Kom i väg en timme senare, då hade Labbe och Susanne redan gått. Hade kontakt med dem hela vägen upp via VHF och telefon. Ganska kraftig västlig vind, ca 9 s/m. Hade ett web-möte kl 10.00. Då hade vi kommit till Hamburgsund. När vi passerat Havstenssund satte vi segel och hade dem uppe ända upp till Idefjorden. För övrigt en väldigt vacker fjord med höga berg vid sidan och en del sjysta hus som låg nere vid stranden. Blev omseglade av ”Solkatt” som vi sedan hade följe efter upp till Halden. När vi anlände till Halden hade det redan förtöjt  en handfull Nauticats. Blev sittande inne hos Labbe och Susanne till fram på småtimmarna, som avslutades med att vi följde Hovslagar-Mats till hans husvagn uppe på campingen vid fästningen.

Fredag 21 juli 2023

Under dagen anlände allt fler båtar. Vid kvällens slut var det närmare 25 båtar som anlänt. Hade samling utanför ”Det gamla rådhuset” kl 18.00, därefter åt vi på Restaurant Kokkekollektivet.

Se mer på: https://youtu.be/zPwe4TaZBs0

Lördag 22 juli 2023

Vaknade med frukost i båten, sedan hade vi samling kl 11,00 för att gemensamt gå till Fredrikshald teater där Asgier Borgemoen guidade oss genom Norges äldsta teater. Lät väl inte så spännande, men det visade sig vara en väldigt trevlig presentation av den breda verksamheten på teatern tillsammans med en historisk tillbakablick. Efter besöket på teatern, som drog ut på tiden för Asgier hade så mycket intressanta saker att berätta, var det inte mycket tid för att få något i magen innan nästa programpunkt stod på schemat. Kl 13.00 var det dags för en guidad rundvandring på Fredriksten fästning. En spännande guidning där vi fick se var Karl XII blev skjuten och vilka taktiska drag som låg bakom utgången av det tragiska fälttåget. Väl åter nere i staden var det dags för skepparmöte med tekniska inspel från verkligheten med våra Nauticats.

Dagen avslutades med med trerätters middag på Kokkekollektivet, och efterföljande plakett-utdelning, musik och samkväm på Det Gamla Rådhuset. Kvällen avsluta jag på Wild Cat, medan Ulrika gick till Mooncat för att sova. Förutom Owe och Anne-Lii, så var Daniel och Anki från Nobis 2.0 med på Wild Cat.

Söndag den 23 juli 2023

Efter en sen lördagsnatt blev det sovmorgon på söndagen. Alla båtars besättning var inbjudna till gemensam frukost kl 9.30 på Det Gamle Rådhuset. Tyvärr hade det blivit någon miss i planeringen så några nycklar till lokalen fanns inte tillgängliga, utan nya frukosttillbehör fick införskaffas och det dukades upp på innergården till Det Gamle Rådhuset istället. Det hela avslutades därmed på samma plats som träffen inleddes.

Efter frukosten var det lite ”öppen båt” och vi besökte bland annat Elvina, en 441:a från 2010, och de två 44:orna M/S Mahi och Fryd. Talade även med Trond Olov och Marry på Tempo II och Owe och Anne-Lii med Wild Cat om att gå på eftermiddagen.

Kom i väg vid 17-tiden, då hade redan Tempo II och Wild Cat, gått för någon timme sedan. Gick till Vikerhamn, tre timmars segling från Halden, där vi anslöt med de andra. Gick en promenad på ön då det var en underbar kväll, med blå himmel och vinden hade lagt sig. Viker hamn var en nedlagd fiskehamn där det numera i stort sätt bara finns lite fritidsbåtar, en lotsbåt stationerad och några mindre fiskebåtar.

Måndag den 24 juli 2023

Låg länge på morgonen då vi inte hade för avsikt att gå förrän på eftermiddagen. Det hade blåst upp och regnade en hel del, men det skulle bli bättre på eftermiddagen. Bestämde att vi skulle gå klockan 16.00 från Vikerhavn. I så fall visade prognosen på att det skulle vara uppehåll tre timmar senare när vi passerat Oslofjorden och anlände till Verdens Ende Gestehavn, på Tjome. Det visade sig vara ordentlig vind, och när vi seglat i någon timme möttes vi av skyfall. Över Oslofjorden mötte vi även Scandilines färjan som dock vejde för oss. Efter fyra timmar anlände vi Verdens Ende i fortsatt regn. I ganska samlad trupp anlände vi, Wild Cat, Mooncat och Tempo II. Hade lite eftersnack på Wild Cat för att komma ner i varv efter en hård eftermiddag. Enligt Ove så hade vinden bitvis varit uppe i  18 m/s, medan vi bara uppmätt 12 m/s. I vilket fall som helst hade det varit bra sjö, men allt hade gått bra för oss. Beslöt om skepparmöte i morgon kl 09.30 för att besluta om fortsatt färd.

Tisdag 25 juli 2023

Vaknade kl 08.00 på Verdens Ende och hade skepparmöte efter frukost kl 09.30. Beslöt att efter en kortare rundvandring i hamnen och omgivningen segla vidare med målet Langesund, som skulle vara en dryg fyratimmars segling. Vinden hade gått över på sydväst så vi hade motvind hela sträckan och det var ganska grov sjö, så det blev en arbetsam tur. Strax innan Langesund, i Nevlunghavn gick vi in och tankade båtdiesel för 14,99 NOK. Sedan gick vi till Langöya och lade oss för natten. Trond kom efter en stund och hämtade oss med sin lilla snip, och vi åkte hem till dem och åt en god lasagne som Marry brassat medan Trond hämtade oss. Vi lånade båten för att ta oss ut till Langöya igen. Det var ju inga problem då det var en gammal snipa med en Sabb i! Kom tillbaka till Langöya vid 22.30-tiden.

Se mer om Verdens Ende: https://youtu.be/02wQ0JdkXpo

Onsdag den 26 juli 2023

Vi gick upp vid åtta-tiden och tog Tronds snipa in till Langesund för att hämta honom, för i dag skulle vi ut och fiska. Trond, Owe och jag. På kajen i Langesund stod Trond med dörjestänger i handen, som han monterade när han väl kommit ombord. Trond och Owe tog var sin sida och dörja, medan jag tog hand om rodret. Vi gick en liten bit öster om Langesund där det nappade nästan direkt. Efter två timmar var vi nöjda och hade då fyllt en spann, så nu var det bara hem och rensa. Lämnade av Trond i Langesund, sen var det bara att åka hem och göra jobbet med rensningen. Belöningen kom nästan omgående. Stekt makrill till lunch.

Kl 14.00 satt vi återigen i båten in till Langesund. Nu för att träffa Trond och Marry för att göra byn. Efter en rundtur i centrum tog Trond med mig och Owe på en lång vandring för att se på forten som tyskarna byggt under kriget och visa på andra platser han upplevt under uppväxten söder om byn. Under tiden vi vandrade runt tog Marry hand Ulrika och Anne-Lii, och gick på café. När vi återförenades någon timme senare körde Trond oss till en affär så vi kunde proviantera.

Innan vi återvände till Langeö med båten bjöd Anne-Lii oss på glass i hamnen. Där hade Lagesunds Kystlag ett museum med en del allmogebåtar i hamnen, men tyvärr var det stängt för dagen. När vi kom ut till ön igen avslutade vi dagen med räkor på MoonCat.

Torsdag den 27 juli 2023

Dagen inleddes och avslutades med ett skepparmöte, och däremellan genomförde vi morgonens plan. Vi bestämde med Trond att vi skulle möta upp honom vid Langesunds Kystlags museum kl 11.00. Då det inte var något som tilltalade kvinnorna så valde de egna bestyr på egen hand.

Det visade sig när vi kom över med båten till Langesund att Kystlagets museum bara var öppet på lördagar, men som tur var så kände Trond någon i gänget som satt och drack kaffe och tillhörde kystlaget. Vi fick först en ordentlig presentation av alla de utombordare tillverkade i Norge som de hade på museet. Dessutom hade de ett stort antal stationära maskiner, både för bensin och diesel, där de flesta var av för mig okända norska fabrikat. Efter motorsamlingen gick vi vidare till den mer hembygdsinriktade avdelningen som var väldigt intressant. Bland annat informerades att Langegrund hade varit en stor skeppsbyggnadsstad, där man ända fram till 70-talet byggt stora lastfartyg, dessutom var staden en stor producent av is som man bröt på isarna ovanför staden och exporterade runt om i världen.

Efter någon timme på museet tog vi båten tillbaka till Langön där vi allihopa åt. Även Trond som var gräsänkling, då Marry åkt till sonen i Kristiansand, stannade och åt. Därefter gick vi en lång promenad på ön med Trond som guide. Därefter tog vi farväl av Trond som tog snipan tillbaka hem, men vi ser fram emot att träffa både honom och Marry på nästa Nauticat-träff.

På dagens avslutande skepparträff gjorde vi upp nästa dags segling och bestämde avgång till kl 08.00.

Fredag den 28 juli 2023

Vi stod upp tidigt och kom iväg strax före kl 08.00. Vädret var lite mulet på morgonen, men skulle snart bli betydligt bättre. Hade svag nordlig vind på morgonen som gick över till svag sydvästlig, vilket gjorde det inte var något seglingsväder. Målet var att ta oss till Tvedestrand innan dagen var slut, vilket vi lyckades med och angjorde byn vid 15-tiden, efter en fantastisk fin tur.

Lördag den 29 juli 2023

Vaknade i ett vackert Tvedestrand där morgonsolen sken på en klarblå himmel, och vattnet låg spegelblankt. Beslöt att stanna kvar i detta paradis hela dagen och ta en promenad på byn. Hade skepparmöte på kvällen och gick igenom kommande färdplan. I morgon ska vi ta oss till Grimstad på förmiddagen då det ska blåsa upp på eftermiddagen. Vid midnatt kom regnet…

Söndag den 30 juli 2023

Även söndagen blev en härlig dag med drygt fem timmar på sjön. Vi åkte från Tvedestrand vid 8-tiden på morgonen. Gick förbi Arendal och vidare utomskärs ner till en smal passage in till Grimstad. Fann två bra platser bredvid varandra i hamnen. Gick en tur i byn för att sedan avsluta med en mjukglass i hamnen.

Måndag den 31 juli 2023

Efter att ha gjort Grimstad gick färden vidare mot Kristiansand genom Blindeleja, en vacker led inomskärs med mycket fin natur och vackra hus. Enlig utsago från en man i Grimstad var det de rikaste i Norge som hade hus utefter denna led. Kom in i Kristiansand efter en drygt fem timmars tur. Bestämde oss att gå ut och äta. Efter lite letande fann vi Restaurang Skagen, ett schapp som enligt kyparen sålde mest Carlsberg i hela Norge, men det är inte så konstigt når en fatöl bara kostade 48 NOK, vilket är svårt att ens få en öl i Sverige för. Efter maten avslutade vi med en mycket god glass i hamnen.

Tisdag den 1 augusti

Vi skepparmöte kvällen innan hade vi bestämt för att förbereda båtarna och oss själva för en överfart från Kristiansand till Skagen på kvällen. Klockan 18 hade vi bestämt för avgång, och då skulle båtarna tankas inför överfarten, som beräknades ta drygt 20 timmar. Vädret skulle bli bra med lite västlig vind vilket skull gynna oss på överfarten. Med tanke på vad som skulle komma fördrev vi dagen ganska lugnt för att vara utvilade till kvällen. Innan vi for hann vi i vart fall med en glass i hamnkiosken.

Klockan 18.00 lade vi ifrån bryggan för att gå och bunkra. Tankade cirka 250 liter á 17,75 Nok per liter. Sedan bar det i väg ut på Skagerrak. Mötte en katamaran i inloppet, samtidigt som en kryssare var på väg ut med destination Skagen. Vi 10-tiden lämnade jag över rodret till Ulrika för att kunna ta en tupplur.

Onsdag den 2 augusti

Klockan 0,30 väckte Ulrika mig för att jag skulle avlösa henne vid rodret. Ute var det bleke, bara lite gamla dyningar. Det var relativt ljust ute på grund av att det var super-måne och klart väder. Perfekt för en längre överfart. Vid 3-tiden märket man att dagen började gry och snart var även solen på uppåtgående. Väldigt få båtar man såg på plottern. Någon fiskebåt, hörde Mattias på Arkö göra ett anrop på radion vid 4-tiden, annars dröjde det till att vi närmade oss Skagen som båttrafiken ökade markant. Utanför Skagen var åtskilliga fartyg upplagda för ankare, säkert ett trettiotal. I hamnen hade kryssaren lagt till när vi närmade oss på förmiddagen. Tog ett beslut att fortsätta söderut från Skagen ner till Ålbeck, vilket innebar ytterligare två timmars färd. Lade till i Ålbecks hamn vid 15-tiden.

Ålbeck är en liten hamn med ett tiotal gästplatser, lite fritidsbåtar och en del mindre yrkesfiskare. Dessutom finns det ett mindre båtvarv som just nu hade en träfiskebåt uppdragen på slipen för drevning och bottenmålning. I hamnen finns även en mindre restaurang och givetvis en glasskiosk. Mjukglassen som vi testade även här fick ett litet minus då den var grynig.  I övrigt var det bra toaletter och duschmöjligheter. I hamnen låg en väldigt fin snipa i trä, ett verkligt kuttersmycke.

Då vi alla var lite trötta efter ankomsten till Ålbeck hände inte så mycket mer än att vi nötte och blötte den fortsatta färden. Vädret för torsdagen förutsåg regn och ostliga vindar, medan fredagen såg ut att bli solig och vinden skulle vända till västliga vindar, vilket gjorde att jag och Ulrika bestämde oss för att ta en heldag i Ålbeck och invänta bättre förhållanden för att gå över till Åstol. Owe och Anne-Lii med Wild Cat hade för avsikt att stanna kvar ytterligare några dagar i Danmark, så de skulle vara kvar under torsdagen i Ålbeck.

Torsdag den 3 augusti 2023

Vi sov ut ordentligt på morgonen. Efter frukost var det dags för mig att göra lite service på MoonCat. Kollade kylvattnet då motorn visade lite hög temperatur vid övergången från Kristiansand när motorn belastades. Dessutom hade tomgången varit alldeles för hög när vi lade till i hamnen. Det visade sig vara en mutter på gasreglaget som skruvat in sig och därmed höjde tomgångsvarven.

Efter lunch tag vi en promenad på cirka en kilometer upp till samhället Ålbeck, som ligger vid stora vägen mellan Fredrikshamn och Skagen. Uppe i samhället inhandlade vi lite förnödenheter, dels i form av lite kött till kvällens grillning, och dels lite starkvaror.  Trots spådomen om dåligt väder lyste solen i all sin glans, vilket gjorde att vi även uppe i samhället unnade oss att provsmaka en mjukglass, vilket blev en fullträff. Samtliga instämde i att det här var resans bästa glass, gräddig och med en fyllig smak.

Väl tillbaka i hamnen dukades det upp för en avslutande middag på kajen. Jag och Owe gick för att grilla köttbitarna vi inhandlat. Vid grillen var det stor samling då restaurangen bjöd på musik och god stämning hos såväl sina gäster som campande gäster. Efter middagen avslutade vi dagen över en god drink i Wild Cat.

Fredag den 5 augusti 2023

Hade satt klockan på 6.00. Efter diskning och kaffekokning gjordes MoonCat i ordning för avgång. Vi kom i väg klockan 6,45. Det var en klarblå himmel och svag västlig vind som under dagen ökade till måttlig. Utanför Ålbeck passerade vi alla upplagda lastfartyg och gick rakt österut mot Åstol. Anlände till Åstol vid 15-tiden, men usch vilket ståhej det var. Mycket folk på bryggorna och ganska fullt i hamnen. Inte alls den lugna stämning vi hade i Ålbeck, men ändå skönt att komma hem.